Immerse in one of the “Komaneka Villas” near Black Riverr Gorges… A house “joglo” with the Balinese trend.

Give honour where honour is due. Wood is king as it is used on all surfaces: ground, walls, and roof. Several essences cohabit – beams
in cumaru, deck in balao – and the recovered wood blades brought back from Bali
and preserved in their “juice”, that is to say their scaled painting, “for contrasting effects”.


The door frame sets the tone. Carved wood, engraved, to create a lace effect: the work of the master Balinese sculptors is to seen at the entrance. He announces also an interior where wood expresses itself…


Nearly 7,000 kilometres separate the cultural capital from Bali, Ubud, and the area of Black-River. However, bridges are built between these two destinations by the Villas Komaneka, an RES villa created by a stone jet of Black-River national park.
These seven villas do not only bear the name of a Balinese resort located close to the Monkey Forest; they were also conceived and carried out according to the principles of the joglo.
It is the Javanese traditional house with its particular roof, made of pillars and massive wood, carved with the hand by master craftsmen. The roof joglo, characterized by its square structure, constitutes the heart of the house. The Komaneka villas also obey this immutable rule: the living room, found in the center, gives access to the three rooms and to the kitchen while opening on a large patio and the swimming pool. How to explain the architecture of the promoter? “This kind of roof reinforces the impression height and facilitates air circulation”, Margot Mahé, in charge of the marketing of the project adds on. The former choice was inspired by a crush on a trip. “Komaneka, it is more than one place. It is also a name which evokes peace, serenity and wellness within a harmonious framework.” Thus, the promoter’s decision to embellish the walls of Balinese with decorative elements. Accessories, wall panels and parts of furniture were thus clouded on the Indonesian island.
One of the assets of this project is its capacity to associate the quietude of this still virgin area with an air architectural style.
Frame and lines merges in the wild and mountainous landscape.
The choice of materials is also very important. Wood, in its multiple variations – shingles, sawn timber or recovery wood –, the stone and stubbles join together to accentuate the “natural” seal.

The “dining room” is installed on the patio. It is after all about enjoying the
climate and outdoor areas.
A single arrangement enables to space and to have a geared down living room. In such an open up space, each corner has its own identity: the meal area is characterized by a ceruse furniture, a lovely mirror with a silver plated framework of baroque style while the part “sun bath” is dressed in rough teak furniture.


“THE EYE IS INEVITABLY ATTRACTED TOWARDS THE CARVED BEAMS WHICH CONSTITUTE THIS SUPERB ROOF JOGLO”

Here is Bali projected on all surfaces of the living room. On the ground, an exotic fragrance which smells of Indonesia, cumaru, echoes the beams which are used as support with the ceiling.
The decorations come from the same sources: furniture from teak, hand carved panels, mural plank, found by the promoter himself in Indonesia.
This form part of his small practices, let’s learn. See the objects in their original place, manufactured by skilful fingers of the craftsmen, imagine them in their new environment, match them… For the colours, the choice was based on the neutrality of white which absorbs light and enables the room to preserve a light and relaxing atmosphere.
The colour also exposes the pallet of the grey declined on the settee, the polished concrete on the ground and the stones decorating the base of each beam.

Sculptures are meticulous on the beams supporting the joglo.
This goldsmith work is highlighted by the use of stones
on the base, for the right proportion of
natural matters.

Contrasting the massive floor with polished concrete: a modern approach which brings lightness and elegance.
The furniture and ceruse accessories are similar.

Stainless steel electric household appliances, ceruse cupboard doors, credence
and work scheme in granite grey, polished concrete floor… Grey is completely displayed in this equipped kitchen. The only exception: the carved wooden plank, which underlines the higher part of the wall.


If the pallet of white and beige were used for the main room and bathroom, it is not only for its neutrality and capacity to convey a peaceful and Zen atmosphere. Ceruse furniture brings softness.

Sand colour and beach pebble: the bathroom surfs on a Zen trend! The shapes of the terrazzo bath-tub have the same softness desired.

The basin plan made of a board of thick suar wood has the same tones as the two stone basins. A natural touch which serves as a contrast to the mirror with a ceruse finish.


Buddha looks after every room. The table, placed each time above the bed, brings delicacy in spite of colours which are a little bit darker than the rest of the room, where white and beige prevail. The “ethnic” décor with wood used with profusion, ensure a cordial environment, an undeniable “cocooning” touch.


For the bathroom with an Italian shower, only black and dark colours are needed for an elegant note!
The large mirror with baroque aesthetics and the stone basin also bring personality to the room. Despite the use of black, the atmosphere is never heavy, due to the large opening placed in the square of the shower, with the tiling slightly lighter
on the floor and a clever use of lighting.

The streaming of water is relaxing as well as the representations of Buddha. If both are added, we obtain this fountain statue which seems to benevolently look after the villa.

For smallest bathrooms in the villa,
black tiling imitating slate is once again used.
For the shower cubicle, transparent glass is essential to create distinct spaces without obscuring them.

Source: Magazine Lacase No43
Report: Christine DECOSTA
Photos: Jean-Christmas AH KEE